Brabantse Balkenbrij

Brabantse balkenbrij

Het traditionele gerecht balkenbrij kent in de verschillende Nederlandse regio’s verschillende varianten.

In Limburg bestaat de traditie de balkenbrij met bloed te maken waardoor de rode kleur ontstaat. Volgens het traditionele recept voor Brabantse balkenbrij laten we in dit gerecht het bloed achterwege, maar raden wel aan volgens echte Brabantse traditie de balkenbrij op krentenbrood te serveren.

Verder adviseren we rommelkruid te gebruiken. Dit mengel van verschillende kruiden vind je niet snel in winkels, maar kun je bestellen via internet of kopen in sommige reformwinkels. Je kunt het ook zelf maken door 2 theelepels zwarte peper, 1 theelepel geraspte nootmuskaat 1/2 theelepel kruidnagelpoeder en 1/2 gestampte anijszaad goed door elkaar te mengen.

[wp_ad_camp_2]

Recept Brabantse balkenbrij

Maak je rommelkruid zelf?

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword balkenbrij
Voorbereidingstijd 10 minuten
Kooktijd 15 minuten
Totale Tijd 25 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 337 kcal

Ingrediënten

  • 500 Gram Varkensvlees (Zoals stukjes lever, hart, mager spek, niertje.)
  • 100 Gram Vet spekblokjes
  • 200 Gram Boekweitmeel
  • 5 Gram Rommelkruid
  • Peper
  • Zout
  • Nootmuskaat
  • 1 Liter Water

Bereiding

  1. Maak een heerlijke bouillon met het varkensvlees en het rommelkruid. Kook dit in circa een uur totdat het vlees uit elkaar valt. Haal het vlees eruit en laat het afkoelen. Snij het vlees in kleine stukjes en voeg het weer toe aan de bouillon. Breng de bouillon weer aan de kook en voeg al roerend het boekweitmeel op een kleine beetje na toe. Blijf net zo lang roeren tot het mengsel zo dik is dat het roeren bijna niet meer gaat.

  2. Breng het gerecht even snel aan de kook en haalt het meteen van het vuur af. Doe het mengsel in een met koud water afgespoelde schaal en druk hem stevig aan. Bestrooi de bovenkant met wat overgebleven meel en laat hem goed (het liefste een nacht) afkoelen in de koelkast zonder deksel. Eenmaal goed afgekoeld snij je de balkenbrij in plakken van ongeveer 1 cm en bak de plakken om en om knapperig in wat boter in een koekenpan. Serveer de balkenbrij is op krentenbrood, dit is echt Brabants.

[wp_ad_camp_1]