Hete Bliksem

Hete bliksem

Hete bliksem kom je ook wel tegen onder de namen hemel en aarde of appelstamppot.

De naam `hete bliksem` heeft het gerecht te danken aan het feit het veel vocht vasthoudt waardoor het heel lang heet blijft. Kijk dus goed uit dat je je mond niet verbrandt tijdens het eten!

Dit winterse gerecht kun je heerlijk zoet maken door extra suiker toe te voegen, maar je kunt ook de suiker weglaten zoals in dit recept.

[wp_ad_camp_2]

Recept Hete Bliksem

Traditioneel serveer je een rookworst bij de hete bliksem, maar je kunt voor een volledige maaltijd vanzelfsprekend ook zelf een stukje vlees uitkiezen. De combinatie van de zoete en hartige ingrediënten maakt de hete bliksem tot een heerlijk gerecht!

Gang Hoofdgerecht
Keuken Nederlands
Keyword hete bliksem
Voorbereidingstijd 15 minuten
Kooktijd 30 minuten
Totale Tijd 45 minuten
Geschikt voor 4 Personen
Calorieën 110 kcal

Ingrediënten

 • 2,5 Kilo Aardappelen
 • 1 Kilo Zure appels
 • 750 Gram Zoete appels
 • 4 Uien
 • 3 Deciliter Water
 • 100 Gram Boter
 • Zout

Bereiding

 1. Begin met het schillen van de aardappelen. Snij de aardappels in blokjes en speel deze goed af in koud water. Zet de aardappelblokjes geheel onder water in een grote pan even aan de kant. Je gaat verder met de appels. 

 2. Schil de appels, haal de klokhuizen eruit en snijd ze in blokjes in dezelfde grootte als de aardappelblokjes. Vervolgens pel je de uien en snijd deze in ringen. Doe de gesneden appels en uien in de pan bij de aardappelen en laat dit in zijn geheel onder water staan. 

 3. Voeg een beetje zout toe. Zet de pan op het vuur en breng het aan de kook. Na 20 tot 30 minuten zijn de aardappels gaar en giet je het water af. Vang het vocht op en bewaar dit. Stamp vervolgens de aardappels, de appels en de uien met een stamper heel goed door elkaar. 

 4. Voeg de boter toe aan het overgebleven kookvocht. Meng deze al roerend door de stamppot. Serveer de stamppot warm met rookworst of een andere stukje vlees.

[wp_ad_camp_1]