Black Pudding

Wat is balkenbrij?

Misschien heb je er wel eens van gehoord, maar balkenbrij is in principe niets anders dan vlees wat goed wordt gekruid en vervolgens wordt gebakken. Wel is het zo, dat balkenbrij een type ‘streek’ product is, waardoor het in iedere regio een andere smaak heeft. Iedere regio heeft immers z’n eigen karaktereigenschappen. Het kan dus heel goed zijn, dat je de ene balkenbrij wel lekker vindt en de ander misschien wel iets minder. Uiteraard is het volledig afhankelijk van je eigen smaak en wat je voorkeuren zijn. Om je een idee te geven, nemen we je in dit artikel mee in alles wat jij moet weten over balkenbrij, hoe het wordt gemaakt en hoe je het zelf kunt (proberen) te maken.

Waar komt balkenbrij vandaan?

Als we gaan kijken naar de oorsprong van balkenbrij, dan moeten we België, Duitsland en ook Nederland. Vooral in de wintermaanden wordt het veel gegeten. Zo zou je het kunnen vergelijken met bijvoorbeeld baklever. Het wordt gemaak van gekookt slachtafval van een varken. Veelal wordt dit klaargemaakt in een speciale bouillon om ze de balkenbrij extra smaak te geven. De ingrediënten zijn dus ook verschillend. Als we kijken naar het slachtafval van de varken, dan moet je denken aan de kop, de ribben, maar ook spek en de lever worden gebruikt voor het maken van een traditionele balkenbrij. Het klinkt misschien ietwat vreemd, maar wanneer je het eenmaal hebt geproefd, dan zijn er we ervan overtuigd dat je het lekker vindt.

Zelf maken

In de huidige tijd zijn we natuurlijk steeds meer van het gemak. Zo kun je bijvoorbeeld iedere week een maaltijdbox naar wensen bestellen, met je favoriete maaltijden, maar is ook een vegan box bestellen voor de veganisten onder ons en een bbq box voor de zomermaanden de normaalste zaak van de wereld. Balkenbrij is overigens niet iets voor een veganist, gezien het feit er dierlijke producten in worden verwerkt. Waar je veel zelf kunt maken, is dit bij balkenbrij een ietwat lastiger verhaal. Dat heeft er met name mee te maken dat de ingrediënten wat lastiger verkrijgbaar zijn. Echter, wanneer je naar een slager gaat, is het absoluut mogelijk om zelf aan de slag te gaan. Het is dus zeker het proberen waard.

Voordelig en lekker

Het grote voordeel aan het zowel zelf maken van balkenbrij, als het kopen ervan, is dat het beide ontzettend voordelig is. Niet voor is dit in de vroegere jaren ontzettend populair geweest en nu nog steeds. De voornaamste ingrediënten zijn namelijk boekweitmeel en slachtresten. Je kunt je dus wel voorstellen, dat wanneer dit de basis ingrediënten zijn van je product, de kosten relatief beperkt kunnen blijven. Gelukkig kun je het dus niet alleen ontzettend goedkoop in de winkel halen, maar ook zelf maken. Het enige wat je nodig hebt is; Varkensvlees (circa 500 gram), dit geldt ook voor spek. Daarnaast een kilo leven, 3 liter water en een kilo boekweitmeel. Als allerlaatste voor wat extra smaak zo’n 4 eetlepel rommelkruid en wat zout en peper.