Waarom balkenbrij zo lekker is in de winter

Balkenbrij is lekker in de winter omdat het eten ervan je misschien wel doet denken aan vroeger. De geur van balkenbrij doet wellicht herinneringen opkomen waarbij je met de familie aan tafel zit, het buiten koud is en je de kruidige balkenbrij voorgeschoteld krijgt. Het is een heerlijk warm gerecht dat een kruidige smaak heeft en waar je echt van kunt genieten bij de koude winterdag.

Wat is belangrijk bij het maken van balkenbrij?

De kruidige smaak die je proeft bij een balkenbrij zit ‘m vooral in de kruiden die je gebruikt. Men noemt de kruiden die worden gebruikt ook wel rommelkruid. Dit is een mix van een aantal verschillende specerijen waarbij de belangrijkste smaakmakers anijs en zoethout zijn. We raden je daarom ook aan om deze sowieso te gebruiken wanneer je balkenbrij klaarmaakt.

Om het vlees te bakken kun je het beste romige, geklopte boter gebruiken. Je moet dan boter klaren. Dit doe je door de hoge kwaliteit boter te kopen en kort te laten liggen in kamertemperatuur zodat het wat zachter wordt. Daarna moet je de boter zo’n 5 tot 10 minuten kloppen.

Inspiratietips voor balkenbrij

Waarschijnlijk denk je bij balkenbrij aan een stuk vlees, aardappelen en groenten, maar je kunt dit natuurlijk ook eten bij andere gerechten. Denk aan pasta’s of rijstgerechten. Je kunt bijvoorbeeld de kip die je normaal door een rijstgerecht gebruikt, ook vervangen door balkenbrij! Normaal eet je bijvoorbeeld orzo met kip, maar je kunt ook de kip vervangen door balkenbrij. Misschien niet het eerste waar je aan zult denken bij een pasta of rijstgerecht, maar dit is zeker het proberen waard.

Nu kun je er ook altijd voor kiezen om dit wel bij aardappelen en groenten te eten omdat dit vanuit vroeger wel de meest bekende manier is om dit gerecht te eten. Dus als je gaat voor echte traditionele balkenbrij dan zou ik het zeker ook eens proberen met aardappelen en groenten.

De bouillon die je gebruikt voor de balkenbrij bepaalt ook deels de smaak van het vlees. Wij raden runderbouillon aan maar je kunt natuurlijk ook je eigen bouillon maken. Schep een derde van de bouillon in de pan waar je de balkenbrij in gaat maken. Het is daarbij belangrijk om de balkenbrij te maken in een pan met een goede, sterke bodem. Schep daarna de rest van de bouillon gelijkmatig bij de balkenbrij.

Welke voorbereidingen zijn er nodig?

Ingrediƫnten kiezen is erg belangrijk. Dit gerecht kun je op vele manieren klaarmaken en iedereen doet dit vaak op zijn of haar eigen manier. Vooraf is het goed om te bepalen welke en hoeveel kruiden je gebruikt en welke verhouding je gebruikt qua bouillon. De hoeveelheid bouillon bepaalt hoe sappig het vlees uiteindelijk wordt.

Een goede optie is om voordat je begint aan balkenbrij, onderzoek te doen naar de verschillende recepten. Op onze website en op andere online platformen is al veel informatie te vinden waarbij je de verschillende recepten met elkaar kunt vergelijken. Zo kun je voor jezelf bepalen hoe je jouw balkenbrij klaar gaat maken.